In Geen onderdeel van een categorie
Wandelen

In Olen en omgeving kan je zorgeloos wandelen langs kanalen, rivieren en in bossen, natuurdomeinen, enz…. Olen bevindt zich tussen verschillende wandelnetwerken en heeft zelf ook 13 mooie eigen wandelroutes.

 

Fietsen

Hier kan je fietsen door het mooie kempisch landschap over dijkwegen en jaagpaden en door gezellige dopjes. Lusandre bevindt zich midden in het Vlaamse Fietsknooppuntennetwerk op knooppunt 63 Olen bezit zelf ook enkele mooie fietsroutes.

 

Beleven

Met de Aziatische e-tuktuk door het Kempens landschap. Acht Aziatische e-tuktuks wachten vanaf eind mei om vanuit de stoomzagerij het platteland te verkennen.

 

Bezienswaardigheden

Potten van Olen. De fontein op het dorpsplein bestaat uit drie koperen potten ze symboliseren de bezoeken van Keizer Karel aan Olen zoals het verteld wordt in de ‘Legende van de Pot’. Deze legende is wellicht het meest bekende product van Olen en zorgt ervoor dat Olen tot ver buiten onze landsgrenzen bekend is.

Buulmolen. De Buulmolen dateert al van 1362. In de nacht van 11 juli 1744 brandde de Buulmolen af en In 1994 na renovatie kreeg de Buulmolen in 2003 weer zijn plaats in Olen.

Sluizencomplex en waterkrachtcentrale. Het sluizencomplex werd gebouwd tijdens de aanleg van het kanaal in de jaren dertig en omvat drie sluizen en een wegbrug. De waterkrachtcentrale werd geïntegreerd in het sluizencomplex, hierdoor kan de waterstand in het kanaal op peil kan worden gehouden voor de scheepvaart en er bovendien ook groene energie kan worden opgewekt.

Olen Shopping Park. Een zeer gezellig shopping park waar vele grote namen aanwezig zijn, op amper 2km van Lusandre.

Olens radiomuseum. Het Olens radiomuseum is een vereniging van liefhebbers van oude radio’s .Zowel geschiedenis als techniek komen hier aan bot.

Toeristentoren Herentals. De toeristentoren is een houten uitkijktoren waar men in alle windrichtingen tot zelfs 31.655 km ver kan kijken. De nieuwe toren heeft 112 houten treden (de oude 108). De totale hoogte van de houten constructie bedraagt 24 meter.

Abdij Tongerlo. De abdij werd gesticht rond 1130, voor de norbertijnen en is tot in de 13e eeuw enige tijd een dubbelklooster geweest waarin ook norbertinessen woonden. De abdij is alle dagen vrij toegankelijk. Van 1 april tot 30 september kan je op zondag om 14.30 uur met een gids de abdij bezoeken.

Abdij Averbode. De abdij van Averbode werd gebouwd omstreeks 1134.De zuidoostelijke hoek van de abdijmuur is het eigenlijke drieprovinciënpunt (Antwerpen,Limburg en Vlaams Brabant) gesymboliseerd door drie steunberen aan de muur.

Wijndomein Kapittelberg. De Kapittelhoeve is gebouwd volgens een model van de norbertijnenhoeve,de eerste planten werden aangekocht in 1964 en werd in 1987 uitgebreid tot een wijngaard van 7 ha.

Sport
 • Golfclub Witbos. De terreinen van Golfclub Witbos zijn gelegen midden in een oude Britse legerkazerne. Het Spartaanse karakter van deze legerbasis is zoveel mogelijk behouden gebleven. Meer info: golfclubwitbos.be
 • Tennisclub Olen. Tennisclub Olen is de ideale plek om te tennissen aan democratische prijzen in een gezellige sfeer. Het is een familieclub bij uitstek. Meer info: tcolen.be
 • De Waterral. Per kano de Kleine Nete afvaren, de Kempen beleven op de rug van een paard, met mountainbike of fiets, te voet of in een huifkar… De Waterral regelt het voor u! Meer info: dewaterral.be
 • IJsbaan Herentals. Het moderne omnisportcentrum ligt deels in recreatiegebied, deels in natuurgebied. Je vindt er vooral een heel uitgebreid en gevarieerd aanbod van sport- en recreatiemogelijkheden. Meer info: sport.vlaanderen
Natuur
 • Het Olens Broek. Het Olens Broek is een prachtig natuurreservaat. Het domein biedt een variatie aan biotopen en de wandelaars beschikken er over een aangelegd wandelpad op plaatsen die in de winterperiode soms minder gemakkelijk toegankelijk zijn. Meer info.
 • Domein Teunenberg. Dit natuurdomein is een voormalig militair domein van 64 ha.Hier ontwikkelen zich nu mooie heide met waardevolle heischrale graslanden en gevarieerde bosranden. Meer info.
 • De Snepkensvijver. In Snepkensvijver-Heiberg in Herentals gaan moeras, heide en bos hand in hand. De bodemomstandigheden zorgen voor een typische vegetatie zoals veenmos, dophei, kleine zonnedauw, veenbes en veenpluis. Meer info.
Pretparken
 • Bobbejaanland. Bobbejaanland is een gezellig Belgisch familiepark, gelegen in de Kempen met een waaier aan attracties waarvan veel overdekte
  Ideaal voor daguitstap voor ganse familie. Meer info.
 • Hydrodoe. Een educatie, interactief en plezant centrum over water.Voor jong en oud. Meer info.
 • De Lilse Bergen. Attractiepark met zwemvijver, minigolf en speeltuin. Meer info.
 • Ark van Noë. De Ark van Noë is een recreatiedomein met terras, speeltuin, visvijver, enz. Dit is de ideale vertrek- of aankomstplaats voor jouw kajaktocht op de Kleine Nete. Meer info.
 • Het Netepark. Zwembaden en recreatiedomein. Meer info.
Ontspanning & Wellness
 • Buulse Bowling. Voor een partijtje bowling ben je hier op de juiste plaats. Meer info.
 • Minigolf Wolfstee. De 18 holes tellende minigolf bestaande uit lange en brede banen op tapijt en voert je in gedachten naar één of andere Schotse hoogvlakte. Meer info.
 • Sauna Hezemeer. Hezemeer werd verkozen tot mooiste sauna- en wellnesscentrum van België. In dit publieke saunacentrum beleef je een exclusieve wellnessdag in een uniek kader en met alle modern comfort. Meer info.
 • Aquasana. Gezellige privé sauna met twee units. Meer info.
 • Instituut Elise. Zin in een ontspannende wellnessbehandeling of relaxatie? In dit privé wellnesscomplex bent u van harte welkom! Meer info.
Evenementen
 • Gladiolen. Internationaal popmuziekfestival. Meer info.
 • Keizer Karel Olen. De vzw Keizer Karel Olen programmeert jaarlijks een zeer uitgebreid aanbod aan optredens, voorstellingen, festivals, evenementen, … en dit voor jong en oud. Meer info.
 • Olense Kartonale. Jaarlijkse cartoonwedstrijd.